naar de homepage druk deze pagina af

500e laadpunt voor e-Laad

Op vrijdag 24 juni is in Haarlem het 500ste publieke oplaadpunt van de stichting e-laad geopend door wethouder Rob van Doorn en directeur van de stichting e-laad, Onoph Caron. In een jaar tijd is het aantal publieke laadpunten meer dan vertienvoudigd!

Vertienvoudigd

Elektrisch rijden heeft in Nederland een mijlpaal bereikt met de komst van het 500ste publieke oplaadpunt van de stichting e-laad. Een jaar geleden waren er nog geen vijftig van deze oplaadpunten in heel Nederland. Nu zijn dat er al 500. Het aantal is dus in een jaar tijd meer dan vertienvoudigd. En er zijn ondertussen al 125 gemeenten die meedoen. Voor een overzicht van de laadpunten zie: http://www.e-laad.nl/zoek-een-oplaadpunt. De oplaadpunten in Haarlem zijn voor e-laad ontwikkeld door het Apeldoornse bedrijf Chargepoint.

Landelijke dekking

De stichting e-laad is hard bezig een landelijk dekkende infrastructuur van openbare oplaadpunten te realiseren. Dat doet ze op twee manieren. Ten eerste door met gemeenten te zoeken naar de beste locaties in die gemeente. En ten tweede door in overleg met gemeenten en op verzoek van de autorijder ook publieke laadpalen ‘voor de deur’ te plaatsen van mensen die een elektrische auto kopen. De stichting levert dan een pasje waarmee, zonder verdere kosten, opgeladen kan worden.

Versnelling

Opening van Chargepoint oplaadpunt in UtrechtDirecteur Onoph Caron van stichting e-laad, is blij met de groei: “De vaart zit er nu goed in. Met al die nieuwe laadpunten zijn we hard op weg een einde te maken aan de kip-ei-discussie. Samen met gemeenten bieden we mensen een extra keuze. Ze kunnen kiezen voor de bekende brandstoffen als benzine, diesel of LPG maar ook voor elektrisch. En dat is mooi want elektrisch rijden is schoon, stil en zuinig.”

Belastingvoordeel

Caron verwacht dat de groei alleen maar zal versnellen: “Zeker nu bekend is geworden dat alleen nog voor elektrische auto’s belastingvoordelen blijven bestaan, verwacht ik dat elektrisch rijden een flinke sprong gaat maken. Maar dan moeten er natuurlijk wel voldoende oplaadpunten zijn. Wij werken daar hard aan, samen met gemeenten. En dat gaat steeds beter. Gemeenten als Haarlem, Utrecht, Arnhem, Zwolle, Meppel, Lopik, Berkelland en heel veel andere, doen al mee. En de rest is welkom!”

Haarlem

Haarlem heeft nog twee laadpalen geplaatst. De laadpalen met parkeerplaatsen zullen niet ongebruikt blijven. Een Haarlemse architect, medewerkers van netbeheerder Liander, medewerkers van JCDecaux (buitenreclame en stadsmeubilair) en de gemeentesecretaris van Haarlem hebben al aangekondigd hun elektrische auto’s te komen opladen.

Bron: Stichting e-laad

Chargepoint

Het Apeldoornse bedrijf Chargepoint ontwikkelt oplaadpunten die speciaal geschikt zijn voor plaatsing in de openbare ruimte. Chargepoint Oplaadpunten zijn future proof (toekomstbestendig), hufter proof (vandaalbestendig) en personaliseerbaar (in huisstijl van de opdrachtgever). Meer informatie over Chargepoint en de achterliggende infrastructuur op: http://www.chargepoint.nl